Folkhälsan på tallriken – forskning och praktisk kunskap med fokus på barn och unga

02000010001

04.06.2025 - 04.06.2025

Anmälningstid: 29.04.2025 08:00 - 04.06.2025 10:00
Plats: Webbaserad - På distans
Adress: 00000 På distans
Tillgång: Det finns lediga platser
Kursavgift: Gratis
Tid: Onsdag 13:00-16:00

Vad ska vi egentligen lägga på tallriken – och hur kan vi främja goda matvanor från småbarnsåldern till tonåren? Under webbinariet Folkhälsan på tallriken – forskning och praktisk kunskap med fokus på barn och unga får du ta del av de senaste finländska näringsrekommendationerna och du får praktiska tips för vardagens måltider. Vi berättar också hur vi väcker barnens matglädje på Folkhälsans daghem och delar med oss av våra erfarenheter av fysiskt aktiva ungdomars kostbehov.

Våra forskare och sakkunniga ger förslag på vad du kan göra om ditt barn äter selektivt och hur du kan prata med ungdomar om att äta hållbart – för att gynna både sin egen och planetens hälsa. Du får också ta del av nya forskningsresultat kring vad som styr småbarns matvanor samt kring överätande och viktutveckling i skolåldern.

Välkommen med på en eftermiddag fylld av kunskap och hållbar inspiration!


Program på webbinariet Folkhälsan på tallriken:
13:00
Välkommen, Eva Roos, Folkhälsans forskningscentrum

13.05–13.25
Ät hållbart med glädje! En snabbguide om de nya finländska näringsrekommendationerna. Susanna Strandback & Sophia Le Roux, Folkhälsans förbund

13:25–13:40
Små magar, stora behov – Folkhälsans dagiskök serverar mat som gör skillnad. Emily Hagberg, Folkhälsan Välfärd

13:40–14:05
Matglädje, smakskola och delaktighet genom inspirerande material och bildstöd hemma och inom småbarnspedagogiken. Linda Hongisto & Michaela Holm, Folkhälsans förbund

14:05–14:30
Daghem, familj eller inre klocka; vem eller vad styr småbarns kostvanor? Carola Ray & Jenna Rahkola, Folkhälsans forskningscentrum

14.30–14.40 Paus

14:40–14:55
”Mitt barn äter bara pasta” – Praktiska tips för föräldrar till barn med selektivt ätande. Johanna Lindblom, Folkhälsan Välfärd

14:55–15:25
"Orkar int tänka på va ja äter" – hur diskutera hållbart ätande med ungdomar utifrån projektet Hållbart på menyn. Jannica Eriksson, Folkhälsan Åland & Sophia Le Roux, Folkhälsans förbund

15:20–15:45
Erfarenhet av fysiskt aktiva ungdomar och deras kostbehov. Thomas Asp & Joakim Träskelin, Folkhälsan Utbildning

15:45–16:00
Att äta mer än behovet – forskning kring överätande, kostvanor och viktutveckling i skolåldern. Catharina Sarkkola, Folkhälsans forskningscentrum

16:00 Avslutning, Eva Roos, Folkhälsans forskningscentrum

Ifall tidpunkten inte passar dig kan du ändå anmäla dig så får du en inspelning efter webbinariet. OBS! inspelningen skickas enbart till dem som anmält sig på förhand.

Målgruppen för webbinariet är Folkhälsans personal, medlemmar och frivilligarbetare, föräldrar till barn i olika åldrar, studerande, personal i andra organisationer samt alla övriga intresserade.

Folkhälsan på tallriken är ett gratis evenemang. Arrangörer är Folkhälsans forskningscentrum, Folkhälsans förbund, Folkhälsan Välfärd, Folkhälsan Utbildning och Folkhälsan Åland.

Kontaktinformation

Eva Roos
eva.roos@folkhalsan.fi
+358504076382

Sista anmälningsdag

04 jun

Kursstart

04 jun