Babydax - virtuell förberedelse för dig som väntar barn

180K0019895

16.09.2020 - 14.10.2020

Anmälningstid: 17.06.2020 13:00 - 13.09.2020 23:00
Plats: Webbaserad - På distans
Adress: 00000 På distans
Tillgång: Det finns lediga platser
Kursavgift: Gratis
Tid: Onsdag 18:00-20:00
Visa alla tidpunkter

Den här kursen riktar sig till dig som väntar barn. Kursen tar upp frågor kring barn och föräldraskap som du kan ha nytta av då du förbereder dig inför livet med en baby. Teman som behandlas är bla förlossningen, de första timmarna med babyn, vad en nyfödd baby behöver, praktiska skötselråd samt känslor och tankar kring graviditeten och den nya livssituationen. Vi varvar föreläsningar med praktiska tips och demonstrationer. Du har också möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.

Kursen ordnas som en distanskurs via Zoom. Du kommer att få en zoom-inbjudan när du är anmäld. Dessutom kommer du att få tillgång till extra material på Moodle som du kan bekanta dig med på egen hand.

Du kan delta i alla skeden av graviditeten och kursen riktar sig till både mammor och pappor. Du kan redan ha barn från tidigare eller vänta ditt första barn, alla är välkomna. Det är gratis att delta i kursen.


 

Programmet:

1. Förlossningen närmar sig, vad är bra att tänka på?

Hur kan du förbereda dig inför förlossningen; både du som ska föda och du som är med som stöd? Vad händer i kroppen – under graviditeten och i förlossningen? Vilka tankar och känslor är vanliga i slutet av graviditeten? Vad ska man packa i bb-väskan? Vad är bra att skaffa hem? Ska man skriva ett förlossningsbrev?

2. Dags för förlossning

Hur vet man att förlossningen är igång? Hur kan sammandragningarna kännas? När ska man åka till bb? Vad händer i förlossningen och vad kan jag som pappa, mamma eller stödperson göra? Hur ser det ut på sjukhuset och vad kan man förvänta sig när man kommer in? Hur kan jag hantera sammandragningarna och vad kan hjälpa och underlätta? 

3. Nu är vår baby här!

Vad händer när babyn är född, vilka rutiner hör till? Vad händer under den första timmen efter att babyn är född? Hur kommer amningen igång? Vad gör en nyfödd baby och vilka behov har hen? Vilken nytta har babyn av att vara i hudkontakt med sin mamma eller pappa? Hur kan kroppen kännas efter förlossningen, vad är vanligt? Hur länge är man kvar på sjukhuset och vad händer där?


4. Hur sköta om en nyfödd baby?

Vi går igenom hur man byter en blöja, putsar naveln, lyfter, badar, matar och tar hand om en nyfödd baby. Hur ta hand om sig själv under den första tiden? Hur kan jag trösta babyn när hen gråter? Hur kan vardagen med en nyfödd baby se ut?    


5. Vardagen som familj

Hur är det att vara förälder? Hur brukar återhämtningen komma igång efter graviditet och förlossning? När kan man ha sex igen och hur går det med lusten? Vad är vanligt när det kommer till sömn i en babyfamilj? Vad njuter en baby av, praktiska tips för hur du som pappa eller mamma kan vara tillsammans med din lilla baby.

Som utbildare fungerar Folkhälsans sakkunniga med många års erfarenhet av att förbereda familjer inför förlossning och familjeliv. Petra Turja är fysioterapeut, doulautbildare och Föda utan Rädsla instruktör. Malin von Koskull är sjukskötare, sjukvårdslärare och har hållit familjeförberedelsekurser i över 20 år.

Kontaktinformation

Petra Turja
petra.turja@folkhalsan.fi
044-7883747

Lärare

Malin von Koskull, Petra Turja

Sista anmälningsdag

13 sep

Kursstart

16 sep