Dagisfred processutbildning 7.5 och 15.5

18TR0010005

07.05.2025 - 15.05.2025

Anmälningstid: 28.03.2025 09:00 - 06.05.2025 16:00
Plats: Webbaserad - På distans
Adress: 00000 På distans
Tillgång: Det finns lediga platser
Kursavgift: Gratis
Tid: Onsdag 12:00-14:00
Torsdag 12:00-14:00

Dagisfred processutbildning med fokus på bemötande 7.5 och 15.5

Skol- och Dagisfred utlyses 28.8.2025. För stöda det konkreta arbetet med Dagisfred ordnar vi en virtuell kostnadsfri processutbildning. Genom att delta i processutbildningen har du förträde att beställa avgiftsfria planscher och armband till barnen på ditt daghem. Planschens tema är vardagsvänlighet.

Utbildningen består av två dagar som handlar om hur du kan skapa Dagisfred och främja ett tryggt och trivsamt klimat i barngruppen. I år har vi bjudit in Liisa Jungar som är sakkunnig i mentaliseringsbaserat arbete. Hon kommer att prata om hur man med hjälp av lyhört bemötande kan stärka trygghet, respekt och samspel i barngruppen och arbetsgemenskapen. Läs mera om innehållet för båda dagarna nedan:

Dag 1 (7.5 kl. 12-14)

Handlar om vad Dagisfred är och hur du på ett systematiskt sätt kan skapa ett kontinuerligt arbete för att förebygga mobbning och främja trivsel på ditt daghem. Under dagen presenterar vi praktiska verktyg för arbetet bl.a. en dialogduk för att konkretisera trygghetsarbetet i personalen, ett dagisfredspel för att göra barnen delaktiga i arbetet med dagisfred och ett häfte med lekar och övningar för att stärka gemenskapen i gruppen. 

Om du redan tidigare gått vår Dagisfred utbildning kan du välja att enbart anmäla dig till dag två av processutbildningen.

DAG 2 (15.5 kl. 12-14)

Lyhört bemötande

Vad innebär ett lyhört bemötande? Vad är mentalisering och vilken roll spelar de vuxnas mentaliseringsförmåga i skapandet av trygga miljöer på daghemmet? 

Målsättningen med utbildningen är att ge pedagoger verktyg för att med hjälp av lyhört bemötande stärka trygghet, respekt och samspel i barngruppen och arbetsgemenskapen.

Utbildningen ger dig insikter om hur mentaliseringsförmågan fungerar och hur ett lyhört bemötande stärker din självkännedom och hjälper dig förstå, bemöta och bekräfta barnens känslor och tankar.

Under utbildningen presenterar Liisa Jungar ett nytt konkret material som heter ”Mentalisering inom småbarnspedagogiken – att stärka trygghetskänslan i barngruppen”. Materialet ger personalen verktyg för att bemöta barn, föräldrar och kolleger på ett lyhört sätt. 

Dagisfred material:

På Folkhälsan har vi skapat material som stöd för att komma i gång med Dagisfred arbetet: en dialogduk för dagisfred, som riktar sig till personalen på daghemmet och ett dagisfredsspel för barnen och ett häfte med tips på verksamhet och lekar som stöder Dagisfredarbetet. Nytt för i år är en plansch som har temat vardagsvänlighet. Man kan även beställa Dagisfred armband till både barn och vuxna.

Du kan beställa Dagisfred materialen och armbanden på sidan

www.folkhalsan.fi/dagisfred

Bakgrund

Syftet med Dagisfred är att förebygga mobbning och ensamhet bland barn redan i tidig ålder. Dagisfred ska påminna barn, pedagoger och vårdnadshavare om att alla barn ska ha rätt att gå i ett tryggt och trivsamt daghem.

Folkhälsan har länge varit med och koordinerat Skolfreden i skolor i Finland. Arbetet med Dagisfred är inspirerat av Skolfred. Skolfred och Dagisfred utlyses 28.8.2025 och i år är det Harjavalta som är staden där huvudfesten hålls. Tema för årets Skol- och Dagisfred är: Modigare tillsammans!

Var du också med och utlys Dagisfred på ditt daghem! Det kan du göra genom att t.ex. ordna en fest tillsammans med barn, pedagoger och föräldrar där ni uppmärksammar temat.

Kontaktinformation

Maria Stoor-Grenner
maria.stoor-grenner@folkhalsan.fi
044-7886030

Sista anmälningsdag

06 maj

Kursstart

07 maj