Virtuella kvällsträffar med avslappnande program för enastående föräldrar

18FM0008102

09.01.2024 - 14.05.2024

Anmälningstid: 14.12.2023 10:00 - 06.05.2024 23:59
Plats: Webbaserad - På distans
Adress: 00000 På distans
Tillgång: Det finns lediga platser
Tid: Tisdag 20:30-22:00
Visa alla tidpunkter

Känner du att du skulle behöva mer avslappning och stöd till att varva ner på kvällarna? Är det lätt hänt att du i stället blir och scrollar på mobilen, är det svårt att få till det ensam att göra något som faktiskt ger återhämtning? Längtar du kanske efter kontakt och en känsla av sammanhang samtidigt?

Folkhälsan ordnar en serie med virtuella kvällsträffar på zoom för enastående föräldrar med fokus på avslappning och återhämtning. Häll upp en kopp te och logga in för att få konkreta tips och stöd för att slappna av samt tid och sällskap med andra som längtar efter samma.

Kvällarna leds av inbjudna gäster som delar med sig av tips och metoder för avslappning och återhämtning. Som värd fungerar Sara Hellsten, koordinator för nätverket Enastående föräldrar i Svenskfinland. Zoomlänken är tillgänglig under våren alla tisdagskvällar ifall gruppen vill träffas sinsemellan även utöver de planerade träffarna för att göra övningar och slappna av tillsammans.

Tidpunkter och program:

Kvällarna består av lite teori (som man kan lyssna på medan man eventuellt ännu lägger barn), avslappningsövningar samt möjlighet till diskussion i mindre grupper efter övningarna. Man kan anmäla sig till kursen även efter att den börjat.

9.1 kl. 20.30-22.00 Jette Timgren: Återhämtning i vardagen för dig och din familj
6.2 kl. 20.30-22.00 Petra Turja: Frigörande dans
19.3 kl. 20.30-22.00 Daniela Lindqvist: Andning
16.4 kl. 20.30-22.00 Maria Hammarberg: Shindo
14.5 kl. 20.30-22.00 Heidi Bergman: Kroppskännedom

9.1 Återhämtning i vardagen för dig och din familj: Återhämtning är en viktig del av vår vardag samt en färdighet som vi behöver öva upp. Under kvällen får ni fakta kring återhämtningens effekt och prova på övningar som främjar återhämtning som ni kan implementera in i er egen vardag. Jag talar också lite om sömn och om hur återhämtning främjar sömnen.

6.2 Frigörande dans: Kroppen vill gärna röra sig och den har oändliga möjligheter! I vår vardag rör vi oss emellertid inom starkt begränsade ramar: Vi sitter framför teven, i bilen, på bussen. Vårt arbete kräver i regel inte många varierade rörelser. Därför blir vårt rörelsemönster begränsat. I den Frigörande Dansen lyssnar vi inåt och lockar fram rörelser som vi inte brukar göra. Vi blundar, eller har halvt slutna ögon för att utestänga omvärlden och koncentrerar oss på oss själva. Vi låter kroppen få utrycka de stämningar, känslor och bilder som finns inom den. Inga krav. Inga bestämda steg. Inget rätt eller fel.

19.3 Andning: Visste du att du tar ca 24 000 andetag per dygn? Under timmen stannar vi upp och funderar över hur vår helt vanliga vardagsandning påverkar oss i olika situationer. Hur vi medvetet kan förändra vår andning och hur en medveten förändring kan påverka vår vardag. Vi gör några enkla andningsövningar som är lätta att ta med sig in i vardagen.

16.4 Shindo: Shindo kommer från Japan och är en kroppskännedomsmetod där man kan jobba med sin egen kropp för att må bra. Under timmen börjar vi med avslappnings- och kroppskännedomsövningar och därefter gör vi de grundläggande 6 tänjningarna. Vi prövar även på några Jomon rörelser mot slutet av timmen.

14.5 Kroppskännedom: Känslor, tankar och stress påverkar kroppen och sätter ibland spår i vår hållning, andning samt rörelsemönster. Det är då kroppskännedom kan fungera som ett utmärkt verktyg för återhämtning och avslappning. Kroppskännedomsträningens viktigaste funktion är att väcka nyfikenhet och öva mental närvaro. Kreativiteten stöder vår mentala hälsa genom  att få oss att må bättre och känna att vi gör nåt meningsfullt för att förstå världen och våra inre processer bättre. Under kvällens lopp kommer du att behöva ha nära till hands penna, papper, varma kläder och en filt. Vi kommer att utföra kroppskännedomsövningar i stående, sittande samt liggande.

 

 

Kontaktinformation

Sara Hellsten
sara.hellsten@folkhalsan.fi
044-7881088

Sista anmälningsdag

06 maj

Kursstart

09 jan