Babydax (7.5-11.6.2024) - förberedelsekurs för blivande föräldrar

180K0005001

07.05.2024 - 11.06.2024

Anmälningstid: 05.10.2023 00:00 - Fortlöpande
Plats: På distans
Adress: 00000 På distans
Tillgång: Det finns lediga platser
Tid: Tisdag 18:00-20:00
Visa alla tidpunkter

Kom och förbered dig inför livet med en bebis!
Du får info, tips och råd samt möjligheter att stanna upp och reflektera kring frågor som berör graviditet, förlossning och föräldraskap.

Kursen riktar sig främst till förstagångsföräldrar som har beräknat förlossningsdatum i juni-september 2024. Mammor, pappor / partners och stödpersoner - alla är varmt välkomna med! 

Kort om kursen
Babydax är en distanskurs bestående av fem föreläsningar via Zoom samt ett materialpaket på Moodle. Kursen ordnas tre gånger per år med kursstart i januari, maj och september/oktober. Anmäl dig till kursen som är närmast barnets beräknade födelsedag. Har du beräknat senare under året kan du vänta till följande kurs.

Samtliga live-sändningar bandas in
och kan ses på Moodle efteråt. Det gör inget om du inte kan delta live alla gånger och du behöver inte meddela att du fått förhinder.

Kursprogram
1. Föräldraskap, vad innebär det? (Tis 7.5 kl. 18.00-20.00)
Under nio månaders tid gör sig barnet och föräldrarna redo för att mötas. Hur kan du använda tiden för att mentalt, fysiskt och praktiskt förbereda dig inför föräldraskapet?

2. Att föda barn - vad är bra att veta? (Tis 14.5 kl. 18.00-20.00)
Förlossningen kan väcka blandade känslor och frågorna är ofta många. Hur brukar förlossningen starta? När är det dags att åka till BB? Vad händer under en vaginal förlossning och hur går ett kejsarsnitt till?
OBS ! PAUSVECKA, INGEN SÄNDNING VECKA 21

3. Dags för förlossning! (Tis 28.5  kl. 18.00-20.00)
Hurdana känslor och tankar kan väckas under förlossningen då du blir förälder? Vad kan du som föder göra för att aktivt hantera sammandragningarna samt hur kan du som pappa / partner eller stödperson vara delaktig och skapa trygghet genom ditt stöd.

4. En nyfödd bebis och en nybliven förälder (Tis  4.6 kl. 18.00-20.00)

Vi talar om babyvård och om vikten att ta hand om sitt välmående som nybliven förälder. Vad är bra att veta om amning och flaskmatning och vad är vanligt när det kommer till sömn i babyfamiljen?

5. Livet som familj (Tis 11.6 kl. 18.00-20.00)

Att bli förälder handlar om både ansvar och glädje; om att skapa ett livslångt förhållande till en helt ny människa! Vi låter det sakta sjunka in och behandlar även mer praktiska frågor som: hur kan babyvardagen se ut? Hur brukar man återhämta sig efter graviditet och förlossning? Vad är baby blues och förlossningsdepression för något? Vi tar även upp teman jämställdhet i parförhållandet och ensamstående föräldraskap. 

Du hittar mer information om kursen samt svaren på ofta ställda frågor på kursens webbsida. Klicka här för att komma till sidan.

Ett infomejl skickas till alla kursdeltagare innan kursstart.
Folkhälsan förbehåller sig rätten till ändringar.

Kursledarna
Som utbildare fungerar Folkhälsans sakkunniga med många års erfarenhet av att förbereda familjer inför förlossning och familjeliv. 

Liisa Jungar; Sakkunnig i hälsofrämjande för blivande föräldrar och småbarnsfamiljer (Ped.mag, sexualrådgivare, doulakoordinator)

Mariette Pontán; Barnmorska och doulakoordinator, Föda utan Rädsla instruktör

Petra Turja; Teamansvarig för hälsofrämjande familjearbete (fysioterapeut, doulautbildare, Föda Utan Rädsla instruktör)

OBS! Om du deltar tillsammans med en partner är det viktigt att ni båda anmäler er till kursen.

Kontaktinformation

Petra Turja
petra.turja@folkhalsan.fi
044-7883747

Kursstart

07 maj